Tiedote: PEFC-sertifioinnilla laaja positiivinen vaikutus Suomen metsissä

PEFC Suomi toteutti TAPIO Palvelut Oy:llä ja PTT:llä arvion PEFC-sertifioinnin vaikutuksista

Tiedote: PEFC-sertifioinnilla laaja positiivinen vaikutus Suomen metsissä

22. elokuuta 2024 PEFC-uutiset

PEFC Suomi toteutti TAPIO Palvelut Oy:llä ja PTT:llä arvion PEFC-sertifioinnin vaikutuksista

Suomen metsät ovat elintärkeä osa maamme ekosysteemiä ja hiilinielujen ylläpitäjiä. Kansainvälinen PEFC-sertifiointi on toiminut kestävyyden edistäjänä vuodesta 1999 lähtien. PEFC Suomi on jalkauttanut kestävää metsänhoitoa edistäviä käytäntöjä Suomessa jo noin 25 vuoden ajan. Vastuullisuusmerkkejä on kuitenkin monia, ja niistä käydään paljon keskustelua. Myös EU on tuottamassa sääntelyä vastuullisuusmerkkeihin liittyen.  

PEFC Suomi tilasi Tapio Palvelut Oy:ltä ja PTT:ltä riippumattoman selvityksen PEFC-sertifioinnin vaikutuksista vuodesta 1999 tähän päivään asti. Vaikuttavuusselvityksessä tutkittiin PEFC-sertifioinnin suoria vaikutuksista suomalaisiin metsiin, metsätalouteen, metsäluonnon monimuotoisuuteen ja metsäteollisuuteen, sekä suoria ja välillisiä vaikutuksista suomalaiseen talouselämään ja yhteiskuntaan viimeisen noin 25 vuoden ajalta. PEFC:n vaikutuksia tarkasteltiin verrattuna metsien hoitoon lakisääteisellä tasolla ja toimintaan ilman PEFC-sertifiointia.

”PEFC sertifiointi on vuosien saatossa vakiinnuttanut paikkansa suomalaisen metsäsektorin toiminnassa. Metsänhoidon vaatimusten kattavuus on laaja ja toteutettu selvitys tuo esille PEFC:n positiivisia vaikutuksia, nostaen esille myös joitakin kehittämistarpeita. Selvitys vahvistaa käsitystä, että PEFC-sertifioinnin edellyttämät toimet metsissä vahvistavat metsätalouden kestävyyttä.” sanoo Kimmo Tiilikainen, PEFC Suomen hallituksen puheenjohtaja. 

PEFC-sertifiointi edistää metsien kestävää käyttöä usein keinoin

Selvitys tuo esille, että PEFC-sertifioinnilla on ollut laaja positiivinen vaikutus kestävän metsätalouden edistämisessä. Vaikutukset ovat painottuneet erityisesti ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden edistämiseen sekä metsien monikäyttöön.

PEFC-sertifiointi on selvityksen mukaan vaikuttanut merkittävästi metsien lajistollisen monimuotoisuuden turvaamiseen. Lainsäädännön lisänä olevat vaatimukset säästö- ja lahopuista, soiden ja vesistöjen suojakaistoista, kulotuksista, luontokohteiden ja uhanalaisten lajien esiintymien turvaamisesta myötävaikuttavat kaikki uhanalaisten lajien esiintymien uhkatekijöiden pienemiseen. Selvityksessä todetaan, että PEFC-sertifiointi on todennäköisesti ollut esimerkiksi merkittävä tekijä Etelä-Suomen lahopuumäärän kaksinkertaistumisessa vuosien 1996–2022 välillä.

Vesistöjen suojavyöhykkeet parantavat merkittävästi pintaveden ekologista tilaa. Metsälaissa säädetään eräiden pienvesien suojavyöhykkeistä, mutta PEFC-sertifioinnin vaatimukset ovat kattavammat ja paljon laajemmat. Selvityksessä käy kuitenkin ilmi, että vesiensuojelun hyvästä laadusta huolehtiminen on selvästi haasteellista metsätalouden toimijoille myös PEFC-sertifioiduissa metsissä.

PEFC-sertifiointi tukee pitkällä aikavälillä metsien elinvoimaa ja puuntuotantoa, vaikka se pienentääkin käytettävissä olevan puun määrää. Työhyvinvoinnin ja harmaan talouden torjunnan osalta PEFC-sertifioinnin työelämää koskevat kriteerit ovat selvityksen mukaan hyviä ja osin lain tason ylittäviä. PEFC-sertifiointi tukee työntekijän oikeuksia, turvallisen työskentelyn edellytyksiä ja edistää niiden toteutumista. PEFC-sertifiointi on lisäksi edesauttanut metsäalan osaamisen ylläpitämistä ja parantamista sekä lainsäädännön toteutumista metsäalan käytännön toiminnassa. Selvityksen mukaan suurin osa metsätalouden toimijoista ja yrittäjistä hoitavat lain ja sertifioinnin työhyvinvointia koskevat velvoitteet mallikkaasti. Hankintaketjussa on kuitenkin myös yksittäisiä toimijoita, joiden toiminnassa on harmaan talouden piirteitä.

Luonnonhoidon menetelmien edistämisen lisäksi selvityksessä todetaan, että PEFC-sertifiointi on edistänyt metsien monikäytön mahdollisuuksia. Jokaisenoikeudet on turvattu lainsäädännöllä. PEFC-sertifiointi kuitenkin korostaa niiden merkitystä velvoittamalla sertifiointiin sitoutuneita toimijoita kunnioittamaan jokaisenoikeuksia. PEFC-sertifioinnin ympäristö- ja monimuotoisuuspanostukset, esimerkiksi säästöpuut ja suojakaistat, ovat osaltaan ylläpitäneet metsien monikäytön mahdollisuuksia.

Tulevaisuudessa PEFC-vaikutusten odotetaan lisääntyvän entisestään

Toteutettu selvitys keskittyy PEFC-vaatimusten arviointiin aikavälillä 2000–2023, mutta tuo esille myös uusimman standardipäivityksen vaikutuksia. Selvityksessä todetaan, että uusi PEFC FI 1002:2024 -standardi tarjoaa entistä paremmat lähtökohdat metsien kestävälle hoidolle tulevaisuudessa usein eri keinoin, esimerkiksi edellyttämällä yhä enemmän säästöpuita ja aiempaa leveämmät suojakaistat. Päivitetyn standardin vaikutuksista on toteutettu erillinen arvio vuonna 2021.

Tutustu selvitykseen ja lue lisää! 

PEFC vaikuttavuusselvitys 2000-2023

PEFC vaikuttavuusselvitys 2000-2023

Metsänhoidon PEFC FI-standardisarja

Katso tallenne selvityksen julkistamistilaisuudesta


Tilaa uutiskirjeemme