PEFC Suomi, KMY & Teollisuusliitto: PEFC-sertifiointi edistää sosiaalisesti kestävää metsätaloutta

PEFC-sertifiointi edistää metsien kestävää käyttöä. Metsien kestävällä käytöllä tarkoitetaan metsien käyttöä niin, että siinä otetaan huomioon ekologiset, taloudelliset sekä sosiaaliset ulottuvuudet. 

PEFC Suomi, KMY & Teollisuusliitto: PEFC-sertifiointi edistää sosiaalisesti kestävää metsätaloutta

23. huhtikuuta 2025 Yhteistyöt

PEFC-sertifiointi edistää metsien kestävää käyttöä. Metsien kestävällä käytöllä tarkoitetaan metsien käyttöä niin, että siinä otetaan huomioon ekologiset, taloudelliset sekä sosiaaliset ulottuvuudet. PEFC-standardissa kestävä metsänhoito ei siis tarkoita vain metsien ekologisessa hoidossa toteutettavia toimia, vaan myös esimerkiksi metsissä työskentelevien oikeuksia ja hyvinvointia, jokaisenoikeuksien turvaamista sekä lasten ja nuorten metsäsuhteen edistämistä. Suomen talousmetsistä n. 80 % on PEFC-sertifioituja, joten standardin vaatimukset kattavat hyvin suuren osan Suomen metsistä ja metsäsektorista.

PEFC-sertifiointi edellyttää työ- ja sosiaalilainsäädännön sekä työehtosopimusten noudattamista. Metsäsertifioinnin standardiin on nostettu sosiaalisen vastuun kannalta keskeisiä lainsäädännön sisältöjä, sekä kirjattu lain ylittäviä toimia, joiden avulla tuetaan sosiaalisen kestävyyden toteutumista. Tällaisia lain ylittäviä vaatimuksia ovat esimerkiksi vaatimus kirjallisista työ- ja urakointisopimuksista, sekä vaatimukset työntekijöiden osaamisen todentamisesta ja ammattiosaamisen ylläpidosta.

PEFC-sertifiointi edellyttää myös, että metsätalouden parissa toimiville työntekijöille mahdollistetaan turvalliset ja reilut työolosuhteet. Vastuu näiden toteutumisessa on työn- ja urakanantajien yhteinen. Työnantajien vastuulla on muun muassa varmistaa työlainsäädännön ja työehtosopimusten noudattaminen sekä huolehtia työpaikan työturvallisuudesta. Palvelun tilaajalla on puolestaan velvollisuus tehdä alihankkijaa koskevat selvitykset, joiden avulla varmistetaan, että alihankintayritys toimii vastuullisesti. Työ- ja sosiaalilainsäädännön noudattamista edellytetään kaikilta sertifiointiin sitoutuneilta toimijoilta ja toiminnan on oltava vaatimusten mukaista aina metsissä urakoivien alihankintaketjujen viimeistä lenkkiä myöten.

Työturvallisuudella ja -hyvinvoinnilla on PEFC-sertifioinnissa keskeinen rooli. Metsäalalla työskentelyyn liittyy usein fyysisiä riskejä, joita sertifiointi edellyttää ennaltaehkäisemään muun muassa asianmukaisen perehdytyksen, ohjeistuksen ja turvavarustuksen avulla. Työturvallisuudesta huolehtiminen on työnantajan lakisääteinen velvoite ja monet työturvallisuuteen liittyvät PEFC-vaatimukset ovat nostettu standardiin lainsäädännöstä. PEFC-sertifiointi tukee lainsäädännön toteutumista metsäalalla.

Suomessa sertifioinnin organisoinnista ja vaatimuksien toteutuksen seurannasta vastaa alueellisten ryhmäsertifikaattien haltija Kestävän Metsätalouden Yhdistys (KMY)

Yksityismetsien sertifiointi on toteutettu Suomessa alueellisen ryhmäsertifioinnin kautta. Alueellisessa ryhmäsertifioinnissa ovat mukana niin metsänomistajat kuin yrittäjätkin. KMY:n toiminnanjohtaja Kaisa Kettunen avaa PEFC-sertifioinnin vaatimusten sisältöjen auditointeja erityisesti liittyen sosiaalisiin vaatimuksiin;

- Sertifiointiauditoinneissa tarkastellaan kattavasti koko PEFC-standardin sisällön toteutumista, ja sosiaalisten vaatimusten täyttymistä arvioidaan osana ulkoisen auditoijan suorittamia toimija-auditointeja. Metsäpalvelujen hankintaan liittyvät käytännöt, työnantajavelvoitteiden toteutuminen sekä työturvallisuus ovat keskeisiä teemoja ja niitä arvioidaan aina, toteaa Kettunen.

Hänen mukaansa metsätalouden työmaille suuntautuvissa auditoinneissa tarkastetaan esimerkiksi koneiden turvallisuutta, turva- ja ensiapuvarusteita, turvallisuusohjeita ja työmaan varoituskylttejä. Velvoitteiden täyttymistä arvioidaan myös yrityksen dokumentaatioon perustuen, ja sertifiointiin sitoutuneen toimijan on pyydettäessä voitava osoittaa, että vaatimukset täyttyvät. Kettunen kertoo lisäksi, että työ- ja sosiaalilainsäädännön sekä työehtosopimusten noudattamisesta pyydetään tietoa viranomaisilta ja työntekijäjärjestöiltä, ja heidän lausuntonsa huomioidaan auditoinnissa.

PEFC-vaatimukset edellyttävät myös noudattamaan alan yhteisiä työehtosopimuksia. Metsäalalla toimivien ammattiliitot ovat myös PEFC Suomen jäseniä, ja osallistuvat PEFC-standardin päivitysprosessiin.

Teollisuusliitto kokee tärkeäksi olla edistämässä kestävää metsätaloutta PEFC-sertifioinnin kautta

Kysyimme, miksi Teollisuusliitto kokee tärkeäksi olla mukana PEFC-sertifioinnissa. Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Jari Sirviö kertoo, että Teollisuusliitto pitää PEFC-sertifiointiin osallistumista tärkeänä, koska kestävä metsätalous luo edellytyksiä metsiin perustuvalle ja vastuulliselle bio- ja kiertotaloudelle sekä nykyistä monipuolisemmalle hyvinvoinnille.

Sirviön mukaan toimintaympäristön muutos korostaa tarvetta vahvistaa entisestään kestävän metsänhoidon kokonaisvaltaista turvaamista ja yhteensovittamista taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmista.

- PEFC:n sosiaaliset vaatimukset tukevat kestävää metsätaloutta, jossa kestävän metsänhoidon lisäksi otetaan huomioon myös metsissä työskentelevät, Sirviö painottaa. Hänen mukaansa Suomella on metsävarojen ja raaka-aineen saannin osalta erinomaiset mahdollisuudet olla metsäpohjaisen biotalouden johtava maa maailmanlaajuisesti. ''Tätä mahdollisuutta emme saa hukata toimimalla sosiaalisesti kestämättömällä tavalla'', hän jatkaa.

Sirviön mukaan PEFC-standardin ja Kestävän Metsätalouden Yhdistyksen koordinoimien auditointien kautta toimintaa on saatu parannettua. Hän nostaa esiin aluehallintovirastojen merkittävän roolin epäkohtien esiin tuomisessa – esimerkiksi niiden tarkastusten perusteella ulkomaalaisten työntekijöiden työehtoja on muutettu työehtosopimuksen vaatimalle tasolle.

- Teollisuusliiton näkemyksen mukaan on tärkeää olla turvaamassa kestävää metsätaloutta ja samalla edistää sosiaalisesti kestävää toimintaympäristöä metsätalouden työntekijöille, Sirviö kiteyttää.

Tilaa uutiskirjeemme