Maija Sianoja – Jukolan PEFC-kasvot 2024

PEFC Suomi toimii jälleen Suunnistusliiton kumppanina Jukolassa. Haastattelimme maajoukkuesuunnistaja Maija Sianojaa tämän vuoden Jukola-tunnelmista.

Maija Sianoja – Jukolan PEFC-kasvot 2024

8. kesäkuuta 2024 Yhteistyöt

Maija Sianoja. Kuva Petteri KähäriPEFC Suomi on Suomen Suunnistusliiton kumppanina Jukolan viestissä 2024 

Haastattelimme maajoukkuesuunnistaja Maija Sianojaa tämän vuoden tunnelmista. Sianoja edustaa seuratasolla MS Parmaa ja on saavuttanut urallaan merkittäviä tuloksia, kuten EM-kisojen kuudennen sijan pitkällä matkalla ja kymmenennen sijan sprintissä. Hän on myös voittanut SM-kultaa sekä pitkällä matkalla että sprintissä vuonna 2020 ja on myös tämän vuoden sprintin suomenmestari. Jukolan viestissä Maija juoksee todennäköisesti MS Parman Venlojen viestin ankkurina.

Maija on koulutukseltaan metsänhoitaja ja työskentelee urheilun ohessa metsäsuunnittelijana, joten suomalaisten talousmetsien hoito on hänelle tuttua. Hän korostaa, että talousmetsät sopivat hyvin sekä suunnistukseen että luonnossa liikkumiseen.

Jukolan viestissä metsien hyvinvointi on tärkeässä roolissa. Maija kertoo, että tapahtumaa suunniteltaessa kilpailualueen arvokkaat luontokohteet kartoitetaan. Ratamestarit pyrkivät ratasuunnittelun avulla rajaamaan suunnistajien kulkua herkimpien luontotyyppien ulkopuolelle. Luonnonsuojelukohteet rajataan suunnistajien ulottumattomiin ja merkitään kartalle kielletyiksi alueiksi ja joissain kohdin voidaan käyttää lyhyitä kulkua ohjaavia viitoitettuja reittejä. Myös eläinten hyvinvointi huomioidaan, esimerkiksi rajaamalla alueella havaitut metsäkanalintujen pesät etukäteen. 

Jukolassa kilpailevat suunnistajat eivät pääse kisa-alueelle etukäteen eli Kauhavan Lakia-Jukolan maastot ovat Maijalle uusi haaste. Hän odottaa Pohjanmaan tasaisen mutta raskaan maapohjan tarjoavan omat erityispiirteensä: "Maastossa on suopursua ja se on pohjaltaan muhkuraista. Vaikka mäkiä ei juurikaan ole, jalkaa saa nostaa silti. Etelä-Pohjanmaan maasto on perinteisesti haastava, sillä käyrämuodot ovat niin pieniä. Pienet kumpareet eivät erotu maastossa kovin kaukaa, mikä tuo haastetta suunnistajalle," Maija toteaa. 

Maija Sianoja on esimerkki siitä, miten urheilun ja metsänhoidon yhdistäminen voi edistää sekä liikuntaa että luonnon hyvinvointia. Hänen mukaansa talousmetsät tarjoavat erinomaisen ympäristön suunnistukselle ja muulle luonnossa liikkumiselle.

Toivotamme Maijalle ja MS Parman joukkueelle menestystä kisaan!

Bannerkuva: Timo Mikkola

Tilaa uutiskirjeemme