Urheilujuhlan tuntua PEFC-metsissä Jukolassa

13.6.2018

Suunnistajat ja suunnistuksen ystävät pääsevät kokemaan suomalaisen metsän tarjoamat mahdollisuudet virkistymiseen Lahden ja Hollolan alueella kisattavassa Jukolan viestissä. Jopa 20 000 suunnistajaa joukkueineen kisaavat alueen PEFC-sertifioiduissa metsissä 16.-17.6. PEFC tukee jokamiehenoikeuksien toteutumista ja oikeutta luonnossa oleskeluun. Metsät ovat kaikkien meidän käytössä – jokainen voi liikkua, retkeillä sekä marjastaa ja sienestää Suomen metsissä vapaasti.

Jukolan viestin toteutuksessa on pyritty ympäristöystävällisyyteen monin tavoin. Tapahtumalle on myönnetty myös Ekokompassi-sertifikaatti, mikä näkyy mm. uusiutuvan energian käytössä, jätteiden lajittelussa, lähi- ja kasvisruoan suosimisessa sekä liikenteen päästöjen vähentämisessä.

PEFC-joukkueet viestivät vastuullisesta metsissä liikkumisesta

Vastuullisesta metsissä liikkumisesta viestivät myös vihreäpaitaiset PEFC-nimikkojoukkueet, joita osallistuu Jukolaan peräti kolme. Ulkomaan vahvistus saapuu Ruotsista. Viidettä kertaa osallistuvalle metsäyrittäjä Torgny Näslundille Jukola on suunnistuskauden kohokohta. Näslundin joukkuetoveritkin ovat Jukolan konkareita, mutta joukkueelle kilpailu on ensimmäinen yhteinen. Mutta miksi Jukola? ”Tapahtuman valtava koko ja ihmiset eri puolilta maailmaa tekevät viikonlopusta erityisen. Ja tietenkin Jukolan sauna!” nauraa Näslund.

PEFC:n vihreissä suunnistaa myös Metsänhoitoyhdistys Pirkanmaan joukkue. Urheilullisessa työyhteisössä liikutaan ja harrastetaan yhdessä pitkin vuotta, mm. sählyn parissa. Edessä oleva Jukola on joukkueelle jo neljäs. Tämän vuotiselle kilpailumaastolle oman haasteensa asettaa sen supparikkaus. Supat ovat jääkauden sulamisvesistä muodostuneita kuoppia, joilla voi olla leveyttä ja syvyyttä jopa kymmeniä metrejä. Jukka Pohjonen MHY Pirkanmaalta kertoo joukkueen käyneen tutustumassa maastoon ennalta sen vaativuuden vuoksi. ”Tavoitteena meillä on päästä kunnialla maaliin, mutta myös parantaa sijoitustamme aiemmista vuosista.”

Sipoolaisten Borgmanien sukujoukkueen matkaa kohti Jukolaa on seurattu PEFC:n uutiskirjeissä pitkin kevättä: ”Odotamme innolla tulevaa Jukolaa. Pientä flunssaa lukuun ottamatta valmistautuminen on sujunut hyvin,” arvioi joukkueen jäsen Stefan Borgman. Sipoon sukujoukkueen sijoitusta pääsee veikkaamaan Suunnistusliiton ja PEFC:n yhteisosastolla Jukolassa. Samalla on tilaisuus kuulla metsien tarjoamista monipuolisista virkistysmahdollisuuksista.

Jukolassa nähdään!

 

Taustakuva: Suomen Suunnistusliitto

Group 12 Created with Sketch.