Tuotannon alkuperä kiinnostaa sisustajaa

24.9.2018

Suomen suurin huonekalu-, sisustus- ja designtapahtuma Habitare esitteli muotoilun trendejä ja tarjoili inspiraatiota monelle kotisisustajalle Helsingin Messukeskuksessa 12.-16.9. Tapahtuman teema ”Roots – pintaa syvemmälle” nosti keskusteluun tuotteiden alkuperää sekä aitoutta ja persoonallisuutta. Kiihtyvä globalisaatio ja nopeasti muuttuva maailmantilanne suuntaa kuluttajien kiinnostusta entistä enemmän kuluttamisen kestävyyteen ja yritysten arvoihin.

Nyt nähtävillä on trendi, jossa alkuperä, tarinat, yritysten ja tuotteiden tuotantoprosessin läpinäkyvyys ja persoonallisuus nousevat esiin. Habitaressa nähtiin paljon puuta sekä kierrätettyjä ja vastuullisia materiaaleja,” kuvailee Johanna Suni Messukeskuksen viestinnästä. Sisustajat ovat myös aiempaa enemmän kiinnostuneita tuotteiden ja tuotannon alkuperästä. ”Teemme vuosittain kävijätutkimuksen, jossa selvitämme, mitä trendejä omassa sisustamisessa tulee seuraavien vuosien aikana näkymään. Tänä vuonna esiin nousivat laadukkuus, luonnonläheisyys, luonnonmateriaalit, kotimaisuus, ekologisuus ja kestävä kehitys.”

Suunnittelijat panostavat kestävyyteen – kalusteille rajoitetusti vastuullisuusmerkkejä

Samaan aikaan Habitaren kanssa toteutettiin jo 10. kertaa vastuullista muotoilua esittelevä EcoDesign-näyttely. Juhlavuoden kunniaksi esillä oli kokoelmanäyttely aikaisempina vuosina palkituista töistä. Asemansa osana messuja vakiinnuttanut näyttely on historiansa aikana esitellyt jo yli puoli tuhatta työtä.

EcoDesignia luotsaavalla Jari Pirhosella on ollut näköalapaikka vastuullisen muotoilun kehitykseen. ”Autoille on päästömerkintöjä, samoin kodinkoneille. Vastaavia merkkejä ei juuri ole huonekaluille. EcoDesign on nostanut esille elinkaariajattelua sekä sitä, mistä elementeistä kestävä muotoilu syntyy.” Erityisesti suunnittelijoilla on suuri valta kestävyysajattelun edistämisessä muotoilualalla. ”Muotoilijoiden asiantuntemus aiheesta on kasvanut ja pintapuolinen vihertävyys alalta kadonnut. Teemaan panostetaan jo alan oppilaitoksissa.

PEFC Suomi on palkinnut useana vuotena suunnittelijoita oivaltavasta ja vastuullisesta puun käytöstä. Vuonna 2017 palkittu Tomi Laukkasen suunnittelema Sleeps-sänky oli esillä kokoelmanäyttelyssä.

Puun monipuoliset ominaisuudet kiehtovat muotoilijaa

Erityisesti sertifioitu puu korostuu osaston materiaalivalinnoissa. ”Puun käyttö on lähtökohta monelle suunnittelijalle materiaalin helpon muokattavuuden vuoksi. Lisäksi puu on ympäristöystävällinen, uusiutuva ja aikaa kestävä materiaali,” arvioi Pirhonen materiaalin suosion salaisuutta.

Kysyttäessä EcoDesign-konseptin tulevaisuuden näkymistä Pirhonen naurahtaa: ”Varmaa on ainakin se, että keskustelu vastuullisuuden merkityksestä muotoiluteollisuudessa ei tule ainakaan vähenemään – tämä on vasta alkua!

Group 12 Created with Sketch.