Suunnistajalle metsä on kuin toinen koti – maailmanmestari Olli Ojanaho rauhoittuu metsässä
3.6.2019
Kesään valmistautuva luonto houkuttelee liikkumaan ja virkistymään. Suomessa jokamiehenoikeudet takaavat, että jokainen voi nauttia metsien tarjoamista mahdollisuuksista – esimerkiksi retkeilemällä, lintuja tarkkailemalla tai marjoja poimimalla. Jotkut liikkuvat metsissä enemmän kuin toiset – nuorten suunnistuksen kaksinkertaiselle maailmanmestarille Olli Ojanaholle suomalainen metsä on rakas paikka.
”Hienoja kuusikkoja, mäntymetsiä, sekametsiä ja avokalliomaastoa – Suomen maastot ovat maailman parhaita”, kuvailee lapsesta saakka suunnistanut Ojanaho suosikkimaastojaan. Koko ikänsä luonnossa liikkunut suunnistuksen superlupaus jatkaa, että myös lenkkeily, kalastus, marjastus ja metsästys ovat mahtavia tapoja nauttia luonnosta. ”Suunnistajalle metsä on kuin toinen koti, jonne voi mennä rauhoittumaan ja virkistymään – yksin tai kavereiden ja perheen kanssa”, kertoo Ojanaho metsäsuhteestaan.
Suunnistus on matalan kynnyksen harrastus, joka edellyttää vastuullisesti hoidettuja metsiä
Kesä on suunnistusharrastuksen kulta-aikaa. ”Kilpailukausi on vasta päässyt vauhtiin ja kaikki tärkeimmät kisat ovat vielä edessä. Kunto tuntuu ihan hyvältä, joten innolla odotan tulevien viikkojen kisoja, kuten maailmancupin katsastuksia ja Jukolan viestiä. Jos kaikki menee hyvin, taistelen varmasti paikasta elokuun MM-kisoihin ja hyvästä sijoituksesta siellä”, linjaa Ojanaho kesän suunnitelmia.
Suunnistus on monipuolinen laji, jota voi harrastaa yksin tai yhdessä, vaikkapa perheen kanssa. ”Suunnistus sopii kaikenikäisille ja -tasoisille. Se tuo vaihtelua lenkkeilyyn, mutta suunnistus voi olla mielenkiintoista – vaikka radan kiertäisi kävellen. Suunnistustaidon oppimisesta on hyötyä myös esimerkiksi retkeilemään, marjastamaan tai sienestämään mennessä”, kannustaa Ojanaho lajin pariin.
Metsissä virkistyminen on tärkeä osa metsätalouden sosiaalista kestävyyttä. Jotta tulevaisuudessakin olisi maastoja, missä liikkua ja harrastaa, on metsien vastuullinen hoito ja käyttö tärkeää. PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsänhoitoa kaikkialla maailmassa. Suomessa valtion metsien vastuullisesta hoidosta huolehtii Metsähallitus, jonka talouskäytön piirissä olevat monikäyttömetsät on PEFC-sertifioitu.