Mäihä – Pohjoismaiden ensimmäinen PEFC-projektisertifiointi

IMG_7362Seinäjoen Asuntomessuille rakennettu Mäihä-puukerrostalo on ensimmäinen PEFC-projektisertifiointikohde Pohjoismaissa. Mäihässä on 28 asuntoa, joista 10 on yksiötä ja 18 kolmiota. Kohteen rakennuttajana toimi Lakea Oy. ”Olemme edelläkävijöitä puurakentamisessa Suomessa ja myös projektisertifioinnissa halusimme olla ensimmäisiä. CLT-puuelementtien käyttö tarjoaa monia mahdollisuuksia ja takaa muun muassa rakennuksen nopean pystytyksen. Haluamme kehittää puurakentamisen käytäntöjä Suomessa”, kertoi toimitusjohtaja Timo Mantila Lakeasta.

Rakennus pystytettiin Stora Enson toimittamista CLT-tilaelementeistä. Elementtien pääasiallinen runkomateriaali on PEFC-sertifioitu massiivipuinen ristiinliimattu CLT (Cross Laminated Timber). Tehtaalla elementteihin asennettiin valmiiksi muun muassa ikkunat, ovet ja keittiökalusteet. Yksiöt saapuivat rakennustyömaalle valmiina ja kolmiot koostettiin useammasta tilaelementistä. Rakennuskohteessa pystytys taloksi oli nopeaa ja turvallista.

Vaatimusten noudattamista seurattiin projektin aloituksesta viimeistelyyn saakka

IMG_7851Projektisertifioinnin vaatimusten toteutumisen varmistamisesta vastasi sertifiointiyritys DNV GL, joka seurasi rakennusprojektin etenemistä paikan päällä tehtävillä auditoinneilla. DNV GL todensi rakennukseen käytettävien puumateriaalien hankintalähteet ja alkuperän. Auditoinnin aikana haastateltiin myös työmaan työntekijöitä ja kiinnitettiin huomiota esimerkiksi työturvallisuusasioihin.

Kun standardin vaatimukset täyttyivät, rakennuttaja Lakealle myönnettiin talohanketta koskeva PEFC-sertifikaatti. ”Tämä puukerrostalohanke on ollut mielenkiintoinen ja haastavakin, sillä kyseessä on ensimmäinen PEFC-projektisertifiointikohde Pohjoismaissa”, totesi DNV GL:n myynti- ja markkinointipäällikkö Pia Tilli sertifikaatin luovutustilaisuudessa Seinäjoella. ”Korkean laadun vaaliminen ja pohjalainen periksiantamattomuus näkyvät kauniissa ja viimeistellyssä lopputuloksessa. Tiukasta aikataulusta huolimatta PEFC-projekti valmistui suunnitellusti.”

Puutavaraa lähes tuhat kuutiometriä

Kokonaisuudessaan Mäihään käytettiin 990 m³ puutavaraa kattaen rakennuksen rungon, ulkoverhouksen, muut rakenteet, kiinteät kalusteet ja sisustuksen. Puumateriaalista 81,3 prosenttia oli PEFC-sertifioitua. Lisäksi kaiken käytetyn puun alkuperä varmennettiin lailliseksi.

Asuntomessut Seinäjoelle saapui avaamaan maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Avajaispuheessaan ministeri nosti erityisesti esiin messujen puurakentamisen. ”Puutalorakentaminen tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia Suomen viennille ja biotaloudelle. PEFC-projektisertifioitu rakentaminen on hyvä esimerkki rakentamisen kestävästä kehittymisestä”, sanoi ministeri puheessaan. Mäihä oli auki yleisölle Asuntomessuilla 8.7.–7.8.2016.

DSC_4579

 

Group 12 Created with Sketch.