Puiset valaisinpylväät luovat tienvarsien tunnelman

20.6.2017

Tienvarsien ja puistojen valaisinpylväät voisivat kertoa monia tarinoita. Poikkeuksellinen tarina on myös niiden valmistajalla – pulsaattoripesukoneista yritystoimintansa aloittanut Tehomet on nykyisin Pohjoismaiden suurin valaisinpylväiden valmistaja. Tehometin puupylväät valmistetaan Parikkalan tehtaalla Etelä-Karjalassa ja teräspylväät sekä puupylväiden teräsosat valmistetaan yrityksen kotikunnassa Kangasniemellä ja Viron Kiiun tehtaalla.

Puupylväät tarjoavat kestävän vaihtoehdon perinteisille teräspylväille. Tuotantopäällikkö Esa Pesari luettelee puusta valmistettujen pylväiden etuja: ”Ympäristöystävällisen puupylvään CO₂-päästöt ovat jopa 70 prosenttia pienemmät kuin teräksisen. Lisäksi puun käyttö mahdollistaa hyvin muotoilun ja erilaiset pintakäsittelyt. Pylväät suunnitellaankin usein yksilöllisesti asiakkaan toiveiden perusteella.”

Suomalaista mäntyä metropoleihin

Tehomet toimittaa pylväitä kymmeniin maihin aina Suomesta Uuteen-Seelantiin. Asiakkaita ovat mm. kaupungit ja kunnat, tielaitokset, tukkuliikkeet ja urakoitsijat. Tieto puumateriaalin alkuperästä on kansainvälisessä kaupassa olennainen osa riskienhallintaa. ”Puupylvästuotantomme on PEFC-sertifioinnin piirissä. Erityisesti kansainväliset asiakkaat ovat tarkkoja puumateriaalin alkuperästä ja haluavat varmentaa sen sertifikaatilla,” kertoo Pesari.

Yrityksen suurin yksittäinen tilaus toimitettiin hiljattain Arabiemiraatteihin, Dubain eläintarhaan. Aurinkopaneeleilla varustetut, lähes 800 koristeellista puupylvästä, valaisevat noin 119 hehtaarin laajuista eläintarhan aluetta. Puisten pylväiden kysyntä on kasvussa muuallakin, sillä niiden ympäristöystävällisyys ja muotokieli puhuttelevat. Kotimaan lisäksi kysyntä kasvaa mm. Ranskassa, Iso-Britanniassa ja Dubaissa.

Asuntomessujen valaisinpylväät palasivat juurilleen

Tehometin pylväitä voi kohdata ympäri Suomen, mutta erityisesti Asuntomessuvieraiden kannattaa tänä kesänä olla valppaana – Kirkonvarkauden messualue on valaistu puisilla pylväillä. Valtaosa messujen 157 pylväästä on valmistettu todellisesta lähipuusta: ”Pylväät ovat valmistettu samalta alueelta tonttien tieltä viime keväänä kaadetuista puista. Puun kestävästä alkuperästä on todisteena myös PEFC-sertifikaatti,” kuvaa myyntipäällikkö Sami Hämäläinen puiden matkaa metsästä tuotteeksi.

Materiaalin lisäksi Asuntomessujen pylväiden ympäristöystävällisyys ilmenee teknisissä ratkaisuissa, joissa Tehomet toimii yhteistyössä valaisintekniikkaa tarjoavien yritysten kanssa. Älykkään liikkeentunnistuksen avulla esimerkiksi Rantareitin pylväiden LED-valot seuraavat kulkijaa ja himmenevät sen jälkeen. Valaisinpylväitä pääsee ihailemaan Mikkelin Asuntomessuilla 14.7.-13.8.2017.

Kuvat Mikkelin Asuntomessuilta: Tehomet/Ilpo Aalto

 

Group 12 Created with Sketch.