Puinen mikro-kerrostalo kuvaa tulevaisuuden asuinrakentamista

24.8.2017

Helsingin ytimeen syyskuussa nouseva Tikku-talo esittelee tulevaisuuden tiivistä asuinrakentamista ja kotimaista puurakentamista. Teoksen toteuttaa arkkitehti Marco Casagrande, jonka lähtökohtana on ollut suunnitella parkkiruudun kokoinen, yhdessä yössä rakennettava mikrokerrostalo. CLT-massiivipuurakenteesta toteutettava Tikku rakennetaan Kuhmon Woodpoliksessa, joka on puurakentamisen koulutus- ja tuotekehitysorganisaatio. Kaikki teoksessa käytettävä puumateriaali on PEFC-sertifioitua ja lähtöisin kestävästi hoidetuista metsistä.

Arkkitehti Marco Casagrande haluaa hyödyntää kaupunkien parkkipaikkoja rakentamiseen. © Helsinki Design Week

Puun käyttäjät ja sen kestävän alkuperän yhdistävä PEFC Wood Works -muotoilukonsepti on ollut osa Helsinki Design Weekin ohjelmistoa useana vuotena. “Olemme tehneet PEFC:n kanssa yhteistyötä neljä vuotta. On hienoa, että yhteistyö on jatkunut ja tuonut esille vastuullisen puumateriaalin käytön eri näkökulmia ja samalla nostanut esille suomalaisia muotoilijoita ja muita tekijöitä. PEFC Wood Works on vakiinnuttanut asemansa Helsinki Design Weekin ohjelmassa. Tänä vuonna yhteistyö keskittyy pienkerrostalo Tikkuun, joka demontroi vastuullista kotimaista puurakentamista. Tikussa ja muissakin installaatioissamme kiinnitämme huomiota materiaalivalintoihin sekä tietysti myös materiaalien jatkokäyttöön. Tikku ottaa kantaa kehittyvän kaupungin muuttuviin asuintarpeisiin ja on esimerkki tiiviistä asuinrakentamisesta ilman, että mukavuuksista joudutaan luopumaan”, kuvaa Helsinki Design Weekin tuottaja Reetta Turtiainen.

PEFC Wood Works on muotoilukonsepti, joka yhdistää puun käyttäjät ja sen kestävän alkuperän. Yhteistyössä puumateriaalin kanssa työskentelevien muotoilijoiden kanssa luodaan osallistavia teoksia ja tapahtumia. Tavoitteena on kertoa puun matkasta metsästä tuotteiksi ja lisätä tietoisuutta kestävästi hoidettujen metsien puusta.

Vuonna 2005 perustettu Helsinki Design Week on Pohjoismaiden suurin muotoilufestivaali. Vuosittainjärjestettävällä festivaalilla näyttäytyvät muotoilun eri osa-alueet, mm. muoti, arkkitehtuuri ja kaupunkikulttuuri. Tämän vuoden festivaalipäivämäärät ovat 7.-17.9.2017. Helsinki Design Weekiä tuottaa designpalvelutoimisto Luovi Productions Oy.

Lisätietoja Tikku-talosta
Lisätietoja PEFC Wood Worksista

Group 12 Created with Sketch.