Metsä kaupungin sydämessä

Helsinki Design Weekin aikana Kansallismuseolle rakentui PEFC Wood Works x Puuguru -nimeä kantava installaatio. Installaatio kutsui kaupunkilaiset luokseen levähtämään metsän rauhan keskelle. Jelle Van der Beekin, Puugurun, toteuttamassa Anisotropia -teoksen rakenteissa toistui metsän geometria: kierrätyspuusta valmistettu latvusto lepäsi pääkaupunkiseudulta peräisin olevien kuuden koivunrungon varassa.

Metsää ja sen muotoja imitoiva teos toi metsän lisäksi myös metsän äänet kaupungin ytimeen. Teoksen neljästä ääniraidasta yhteen sulautuva äänimaailma vei mennessään metsän siimekseen, mutta sisälsi myös puun työstämisen ääniä. Lintujen ja tuulen äänet olivat peräisin Sipoonkorven kansallispuistosta. Puugurua teoksen valmistelussa avustivat Eero Pulkkinen, Jere Isokääntä ja Jooel Gueissaz.

Teos oli esillä Kansallismuseon puistossa Helsinki Design Weekillä 3.–13.9.2015. Ensimmäisen kerran installaatio rakentui Kampin Narinkkatorille Taiteiden yönä 20.–21.8.2015.

Tekijästä

Hollannista kotoisin oleva puuseppä Jelle van der Beek, Puuguru, on tunnettu leikkisästä ja samalla näyttävästä tyylistään, workshopeista kaupunkilaisille ja rakkaudesta vastuulliseen puusepän työhön. Aiemmin Itä-Suomen yliopistossa tutkijana toiminut Puuguru jätti akateemisen maailman palatessaan puutöiden pariin ja ryhtyessään vuonna 2011 puuseppäyrittäjäksi.

Group 12 Created with Sketch.