PEFC Suomi mukana Jukolan viestissä – metsäteema vahvasti esillä tämän vuoden kisassa

19.6.2023

Jukolan viesti on yksi Suomen suurimmista urheilutapahtumista, ja se järjestettiin tänä vuonna jo 74. kerran. Ainutlaatuinen suunnistuskilpailu on pitkään ollut suomalaisen urheilukulttuurin keskiössä ja Porvooseen odotettiinkin jopa 50 000 kävijää, joiden joukkoon kuului yli 18 000 suunnistajaa. PEFC Suomi on osallistunut Jukolaan Suunnistusliiton kumppanina jo useiden vuosien ajan.

METO-Metsäalan asiantuntijat etujärjestön puheenjohtaja Stefan Borgman on osallistunut useana vuonna Jukolan viestiin joko järjestämässä tai osallistujana. Kysyimme Borgmanilta, mikä Jukolassa on parasta; ’’Tunnelma ja yöttömän yön taika. Itse pidän eniten aamuyöllä juoksemisesta, kun alkukesän raikkaus ja aamu-usvan puhtaus on parhaimmillaan.’’ Tänä vuonna Borgmanin talkootyöpiste oli kilpailun ”itkumuurilla”. Itkumuurilla kilpailijat voivat valittaa esimerkiksi mahdollisista leimausvirheistä.Jukolan viestissä PEFC-metsäsertifiointi näkyi monessa   

Jukolan viesti pyrkii olemaan esimerkki siitä, miten massatapahtumia voidaan järjestää vastuullisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen, suomalaisista metsistä nauttien. Tänä vuonna Jukolan viestissä kehitettiin ja pilotoitiinkin mahdollisimman pienen hiilijalanjäljen muodostavan massatapahtuman toiminta- ja oppimismallia. Hankkeesta voit lukea lisää täällä. Jukolan viesti myös juostiin PEFC-sertifioiduissa metsissä, ja Jukolan kartat on painettu PEFC-sertifioidulle paperille. PEFC-sertifiointi edistää kestävää metsätaloutta asettamalla lakitasoa ylittäviä vaatimuksia metsien hoidolle ja käytölle talousmetsien monimuotoisuuden tukemiseksi. PEFC Suomella oli kisa-alueella oma teltta, jossa pääsi kuulemaan PEFC-sertifioinnista sekä osallistumaan arvontaan.Miksi PEFC-sertifioidut talousmetsät toimivat hyvin suunnistuksessa ja muussa virkistyskäytössä?

”Sertifioidussa metsissä metsänomistajat itse päättävät miten heidän metsiään hoidetaan kestävästi ja koska Suomessa on yli 600 000 metsänomistajaa, luo tämä mosaiikkimaisen kokonaisuuden eri kasvatusvaiheessa olevista talousmetsistä, jotka tarjoavat erittäin hyvät puitteet virkistyskäytölle”, vastaa METO:n puheenjohtaja Stefan Borgman.

Kestävän metsätalouden edistämisen lisäksi PEFC-sertifiointi pyrkii turvaamaan jokamiehenoikeudet ja esimerkiksi ylläpitämään ulkoilureittien kulkukelpoisuutta, joka edistää metsien virkistyskäyttöä. Lisäksi PEFC-vaatimuksiin kuuluu lasten ja nuorten metsätietämyksen ja luontosuhteen kehittymisen edistäminen. Suunnistus on myös oiva tapa lapsille ja nuorille tutustua metsiin.PEFC-sertifiointi pyrkii turvaamaan ulkoilureitit. Miten itse hyödynnät ulkoilureittejä liikkuessasi luonnossa, Stefan Borgman? 

”Kuntoilumielessä pyrin hyödyntämään ulkoilureittejä noin joka toinen päivä, kesällä juosten ja maastopyörällä ja talvella hiihtäen. Talousmetsillä on Suomessa monia käyttömahdollisuuksia. Samalla, kun metsissä kasvaa uusiutuvia materiaaleja, niistä voidaan nauttia myös monin virkistyskäytön mahdollisuuksin.”

Jukolan viestin Metsäareena

Jukolan viesti on vahvasti sidoksissa metsiin, ja tänä vuonna teema näkyikin perjantaina 16.6. järjestettävässä Metsäareenassa. Metsäareenassa keskusteltiin kattavasti ilmastonmuutoksesta, vastuullisuudesta sekä hiiliviisaudesta. Puhujina tapahtumassa oli asiantuntijoita mm. Lukelta, Valiolta, Pohjola Vakuutuksesta ja Stora Ensolta. Tapahtumassa metsätalouden kokonaiskestävyydestä ja merkityksestä Suomelle keskusteltiin kirjaimellisesti metsän keskellä – samalla kun suunnistajat juoksivat vieressä harjoitussuorituksia. Kiitos järjestäjille mielenkiintoisesta iltapäivästä Metsäareenassa!

 

 

Group 12 Created with Sketch.