PEFC-metsät tarjoavat areenan historian suurimmalle Jukolalle

11.6.2019

Maailman suurin viestisuunnistustapahtuma Jukolan viesti kerää ennätysyleisön urheilun ystäviä Kangasalle 15.–16.6.2019. Sekä kuntoilijat että maailman huiput mittelevät taidoistaan vastuullisesti hoidetuissa PEFC-metsissä.

Kangasalan vaihteleva ja vähäpolkuinen korpimaasto tarjoaa suunnistajalle haastetta ja vauhdin hurmaa. Yhteistyö alueen metsänomistajien kanssa on tapahtuman edellytys – kilpailu käydään alueella, joka kattaa noin 50 metsänomistajan metsiä. Kestävällä tavalla hoidetut metsät ovat PEFC-sertifioituja.

PEFC on kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, joka edistää ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää metsätaloutta ympäri maailman. Suomen talouskäytössä olevista metsistä noin 90 prosenttia on sertifioitu PEFC:n vaatimusten mukaisesti. Sertifiointi asettaa metsänhoidolle vaatimuksia liittyen esimerkiksi metsien monimuotoisuuden turvaamiseen, metsien terveyden ja kasvun ylläpitoon sekä virkistyskäyttöön.

Kartta on suunnistajan tärkein työkalu – paperi peräisin vastuullisista metsistä

Jukolan suunnistuskartta on huolella varjeltu salaisuus kilpailun alkuun saakka. ”On kunnia asia, että Jukolan kartta painetaan jälleen Granossa. Kyseessä on vuoden vaativin painotyö – ja paperilta vaaditaan paljon. Olemme Pohjoismaiden suurin graafisen alan toimija ja meille ympäristöasiat ovat tärkeä osa arvojamme. Jukolan kartta on painettu PEFC-sertifioidulle paperille, mikä tarkoittaa, että paperiin käytetty puu on peräisin vastuullisesti hoidetuista metsistä. Osoituksena tästä kartassa on Granon PEFC-logo”, kertoo Pasi Osala, Granon avainasiakaspäällikkö.

Suunnistaminen ja muu metsissä liikkuminen on tärkeä osa metsätalouden sosiaalista kestävyyttä. Metsät ovat kaikkien käytössä, minkä takaavat jokamiehenoikeudet. Jokainen meistä voi liikkua, retkeillä sekä marjastaa ja sienestää Suomen metsissä vapaasti. PEFC tukee jokamiehenoikeuksien toteutumista ja oikeutta luonnossa oleskeluun. Metsien kestävyydestä viestii Venlojen ja Jukolan viestissä myös kolme vihreäpaitaista PEFC-joukkuetta, jotka muodostuvat Metsähallituksen työntekijöistä.

Group 12 Created with Sketch.