Muovijätettä vastaan puupohjaisella innovaatiolla

25.1.2017

Merten muoviroska on yksi globaaleista ympäristöongelmista – meriin päätyy vuosittain jopa kahdeksan miljoonaa tonnia muovia. Suomalainen startup-yritys Paptic vastaa haasteeseen muovin vähentämiseksi uudella teknologialla, joka mahdollistaa muovin korvaamisen puukuitupohjaisella materiaalilla, esimerkiksi ostoskasseissa.

PEFC-sertifioitu Paptic-kassi

Vastuullisuusvastaava Daniela Bqain ja toimitusjohtaja Tuomas Mustonen esittelevät suomalaisesta PEFC-sertifioidusta havusellusta valmistettua Paptic-kassia. Puupohjainen Paptic on kestävämpää kuin biohajoava muovi, mutta pakkauskäytössä puolet kevyempää kuin paperi.

”Paptic yhdistää kestävästi muovin ja paperin parhaat ominaisuudet. Paptic tekee sen minkä muovi, mutta paremmin”, kuvailee Paptic Oy:n toimitusjohtaja Tuomas Mustonen uutta materiaalia. Paptic koostuu 80-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista, joista pääosa on puukuitua. Sen muovinkaltaisiin ominaisuuksiin kuuluu joustavuus, roiskeenkestävyys ja kuumasaumattavuus. Lopuksi käytetyn tuotteen voi kierrättää kartongin mukana.

Valmistuksessa hyödynnetään paperikoneita

Paperikone jyskyttää Espoon Otaniemen pilottitehtaalla, missä Paptic-materiaalia valmistetaan. Perinteinen paperinvalmistus kuluttaa runsaasti vettä, mutta Papticin valmistustekniikka pohjautuu vaahtorainaukseen, joka säästää sekä vettä että energiaa.

Kestävään tuotantoprosessiin sisältyy lisäksi PEFC:n mukainen puun alkuperän seuranta. ”PEFC-sertifikaatilla haluamme osoittaa asiakkaillemme, että toimintamme on vastuullista ja käyttämämme puukuitu on peräisin kestävästi hoidetuista metsistä”, linjaa Papticin vastuullisuusvastaava Daniela Bqain.

Mahdollisuuksia suomalaiselle biotaloudelle

Muovin korvaaville innovaatioille on maailmalla tarve – mm. Euroopan unioni suitsii muovikassien käyttöä niiden vähentämiseen tähtäävällä direktiivillä.   Nykyisin EU:n alueella käytetään vuosittain lähes 100 miljardia muovikassia.

Tuomas Mustonen kertoo Papticin tulevaisuuden tavoitteiden olevan kansainvälisiä – neuvotteluja koekampanjoista on käynnissä esimerkiksi Ranskassa, Saksassa ja Iso-Britanniassa. Tunnetuin Papticin sovelluksista on juuri ostoskassi, joka on ollut käytössä esimerkiksi vaateketju Seppälässä. Materiaali taipuu kuitenkin moneen – tulevaisuudessa Papticia saatetaan nähdä esimerkiksi joustopakkauksissa tai logistiikan sovelluksissa.

www.paptic.com

 

Group 12 Created with Sketch.