Miltä tuntuisi herätä metsästä?
5.9.2018
Nuku yö ulkona 8.9.2018
Hämärä on tiivistynyt pimeydeksi. Riippumatto keinahtaa kainosti. Katselisinko vielä hetken taivaskanavan tähtiohjelmaa vai kiepsahtaisinko jo kyljelleni ja antaisin unten viedä? Naapurimatossa retkikaveri käännähtää vielä kerran. On hurmaavan hiljaista.
Riippumatoissa, hyttysverkkojen suojissa nukkuvat ovat suloisia toukkia. Millaisia perhosia näistä aamulla kuoriutuukaan?
Mistä kaikki sai alkunsa?
Syksyllä 2016 Suomen Latu ajatteli kokeilla Norjasta lainattua konseptia ja kannustaa suomalaisia nukkumaan yön ulkona. Some villiintyi ja 17 000 ilmoitti osallistuvansa tempaukseen. Vuoden 2017 kesäkuussa järjestettyyn yöhön osallistui jo 130 00 nukkujaa.
Vaikka retkeily on parhaimmillaan lähes ilmainen harrastus, jotain korvaamatonta se edellyttää – vastuullisesti hoidettuja metsiä. Siksi myös PEFC Suomi haastaa yhteistyössä Suomen Ladun kanssa kaikkia ulkona yöpymiseen 8.9. PEFC-metsäsertifiointi turvaa metsien vastuullista hoitoa kaikkialla maailmassa.
”Tapahtuma on mainio esimerkki siitä, miten voidaan madaltaa kynnystä jokamiehenoikeuksien hyödyntämiseen ja luonnossa liikkumiseen. Olemme yhteistyössä mukana, koska haluamme tuoda esille metsien tarjoamia monipuolisia mahdollisuuksia ja lisätä tietoa vastuullisesta metsienhoidosta. Haluamme kannustaa kaiken ikäisiä retkeilijöitä ympäri Suomen osallistumaan haasteeseen”, toteaa PEFC Suomen markkinointipäällikkö Juha Uppa.
Lapsiperheet innokkaimpina mukaan
”Kun teltat ja makuupussit oli kerran kaivettu esiin, kertoivat monet jatkaneensa yön yli retkeilyä tempauksen jälkeenkin”, kertoo Suomen Ladun toiminnanjohtaja Eki Karlsson edellisvuosien kokemuksista. ”Erityisesti ilahduimme siitä, että lapsiperheet lähtivät rohkeasti mukaan metsiin”, Karlsson jatkaa.
Tämän vuoden Nuku yö ulkona -tapahtumaa vietetään syksyllä. Mukaan kannattaa pakata sekä otsalamppu. Lyhty luo tunnelmaa sinne, minne ei voi rakentaa elävää tulta.
Tänä vuonna ulkona nukutaan jo kolmatta kertaa
Kolmatta kertaa järjestettävään yöhön haluttiin tuoda ripaus ’extremeä’, siksi tapahtuma siirrettiin tänä vuonna kesäkuulta syyskuun alkuun. Edellisvuoden tapaan lukuisille paikkakunnille nousee syyskuun toisena viikonloppuna kokonaisia metsähotelleja. Hotellien suosio yllätti järjestäjät täysin ja paikat täyttyivät muutamassa päivässä.
”Emme pidä mitään ulkona nukkumispaikkaa toista huonompana. Oma piha tai parveke on mainio nukkumapaikka”, kannustaa Karlsson.
Riippumattoilija on puiden ystävä. Jos varusteista ei löydy vielä puunhalaajiksi kutsuttuja leveitä hihnoja, voi puun kuorta säästää lisäämällä keppejä kiinnitysnarujen ja puun väliin.
Yön taikaa
Havahdun riippumatossani valon pilkahdukseen. Kuu kurkistaa pilven takaa. Pimeä metsä näyttää satumaiselta. Kiristän makuupussin hupun ja jätän yön koleuden ulkopuolelle. Haluaisin kuunnella hiljaisuutta vielä tovin, mutta uni vie voiton.
Mitä mukaan öiseen metsään?
Nuku yö ulkona -kampanjasta Suomen Ladulla vastaava Hanna Laakso paljastaa ihmisten kysyvän eniten, mitä varusteita yön yli ulkona nukkumiseen tarvitaan. Tänä vuonna tapahtuma on syksyllä, joten yöhön kannattaa varustautua viime vuotta lämpimämmin. ”Syysilta on pimeä, joten otsalamput mukaan!” muistuttaa Hanna. Omalla pihalla tai parvekkeella nukkujat voivat ripustaa riippumaton tai pystyttää teltan ja hipsiä illan tullen ulkosänkyyn kotipyjamassa. Omaa pihaa pidempää retkeä suunnitteleville on tämän artikkelin lopussa ehdotus pakkauslistaksi.
”Useat kysyvät myös sitä, missä vaatteet voisi säilyttää yön yli, ettei aamulla tarvitse sukeltaa kylmiin housuihin ja paitoihin”, kertoo Hanna. ”Monet sujauttavat vaatteet yöksi makuupussiinsa. Itse pujotan vaatteeni makuupussin pussiin ja saan näin kätevän tyynyn, jossa vaatteet säilyvät lämpiminä”, Hanna paljastaa.
Nuku yö ulkona -ennakkotapahtumassa riippumattojen suosio yllätti. Suurin osa osallistujista halusi nukkua kahden puun välissä, maton keinuteltavana.
Mistä löydän unelmien nukkumapaikan?
Laakso kertoo monen kysyvän myös sopivaa paikkaa ulkona nukkumiseen. Kysyjät yllättyvät kuullessaan, että ihan tavallisissa puistoissakin saa yöpyä, kunhan ei häiritse muita puiston käyttäjiä. Kansallispuistoissa tulee muistaa, että leiriytyminen on sallittu vain telttailuun osoitetuilla paikoilla.
”Jos on harrastanut jo jonkun verran päiväretkeilyä, kannattaa ensimmäinen yö ulkona nukkua tutussa retkikohteessa. Myös oma piha on sopiva paikka nukkua – sinne voi kutsua kaverit mukaan yökylään”, vinkkaa Hanna. Ulkopedin voi rakentaa vaikka takapihan trampoliinille tai terassille, taivasalle.
Oman lähiseudun retkikohteita voi etsiä myös Retkipaikka.fi-sivuston Retkikohteet kartalla -palvelusta.
Riippumattoilussa vaikeinta on ylös nouseminen. Aamun tunnelma on aina sanoin kuvaamaton. Mattoon haluaisi jäädä tunnelmoimaan, kuunnella ja katsella luontoa, haistella raitista ilmaa.
Aamun halauksessa
Aurinko on jo karannut taivaalle. Maistelen raikkautta, täällä ei tarvita ilmanpuhdistinta. Käsillä on jälleen ulkona nukkumisen vaikein hetki: makuupussista nouseminen. Jalat eivät kuuntele lainkaan käskyjä, kädet ovat raukeat ja painavat. Ihan jokainen solu haluaisi jäädä vielä toviksi, tunniksi nauttimaan kaikesta tästä.
Naapurimatosta kantautuu heräämisen ääniä. Jos nyt nousen, voin yllättää ystäväni valmiilla, kuumalla kahvikupilla. Tämä ajatus saa käteni viimein toimimaan. Avaan vetoketjun ja pian retkikeittimestä nousee tunnelmallinen höyrykiehkura.
Varustelista yhden yön lähiretkelle
Mitä pukea päälle?
- säätä kestävä, reipas takki
- metsässä touhuamista säikähtämättömät housut
- villa- tai fleecepaita reppuun tai päälle
- pitkähihainen paita
- lyhythihainen t-paita
- kengät sään ja retkikohteen mukaan
- sukat
- alusvaatteet
Vaatteita mukaan, jos koleaa tai sateista osa puetaan päälle jo lähtiessä
- sade- tai kuorivaatteet
- vara-alusvaatekerta ja -sukat
- kerrasto
- villa- tai fleecepusero ja -housut
- lyhythihainen paita
- villasukat
- leirikengät (lenkkarit tai sandaalit)
- untuvatakki tai muu lämmin vaate illan istuskeluun
- kaulaliina
- käsineet
- pipo, lippalakki tai buffi
- yöasu – esim villakerrasto ja pehmeä pipo
Varusteita
- reppu tai rinkka
- makuupussi
- istuinalusta
- makuualusta
- riippumatto, hyttysverkko ja katos (tarppi) tai teltta / laavu / loue
- vesipullo
- otsalamppu ja vara-akku tai -paristot
- pyyhe
- hammasharja ja -tahna
- WC-paperia
- matkapuhelin, jossa 112-sovellus ladattuna
- ensiapupussi
- tulentekovälineet vettä kestävään pussiin
Ruokailu
- retkiruoat ja -juomat
- juomapullo
- vettä (kanisteri, rakko, pulloja)
- puukko
- muki ja lautanen
- lusikka-haarukka
- retkikeitin ja kaasupullo tai polttoaine
- roskapussi
Saatat pakata mukaan myös
- kartta ja karttasuojus
- kompassi
- kamera, jalusta, vara-akku
- kahvinkeittovälineet
- omat lääkkeet
- lintu- tai kasvikirja, luonto-opaskirja
- luuppi
- kiikari
- kirja
- lyhty tai muu tunnelmaa tuova retkivalaisin
- muistiinpanovälineet
- kalastusvarusteet ja -luvat
- aurinkorasva
- deodorantti
Linkkejä
Varaslähtö haasteeseen – yö Murhaniemessä
Nuku yö ulkona – vastuullisesti hoidetussa metsässä!
Luontoon.fi: Leiriydy luontoa
Teksti ja kuvat: Terhi Jaakkola