Kunnioitus puumateriaalia ja luontoa kohtaan ohjaa Nikaria yrityksenä

17.2.2021

Fiskarilainen Nikari on vuonna 1967 perustettu designstudio ja perinteitä kunnioittava huonekaluvalmistaja. Nikari valmistaa kokopuisia huonekaluja yhdistämällä modernia muotoilua traditionaaliseen puusepäntyön osaamiseen. Nikarin tuotteita käytetään yksityiskodeissa ympäri maailmaa, mutta myös paljon julkisissa tiloissa kuten museoissa, yliopistoissa, hotelleissa, ravintoloissa ja toimistoissa.

”Olemme ylpeitä kaikista projekteistamme, mutta tunnettuina kohteina voisi mainita vaikkapa Helsingin Oodi-kirjaston ja Amos Rex-museon, sekä Skotlannin V&A museon Dundeessa. Myös esimerkiksi moninkertaisesti palkitussa kööpenhaminalaisessa Noma-ravintolassa ja Tate Modern -museossa Lontoossa on huonekalujamme”, kertoo Nikarin toimitusjohtaja Johanna Vuorio.

”Viennin osuus on meillä noin 40 % myynnistä.”

”Uskomme että suomalaiseen mentaliteettiin hyvin sopiva kohtuullisuus ja järkevä valmistaminen ovat merkittävä osa tasapainoista ja vastuullista toimintaa. Yrityksen täytyy myös pärjätä taloudellisesti ollakseen vastuullinen, ja tuotteiden valmistustavan lisäksi niiden täytyy kestää aikaa sekä muotokieleltään että kestävyydeltään. Hiilinieluna toimiva kokopuu ei saisi päätyä kaatopaikalle, vaan tuotteitamme pitäisi voida käyttää ilolla isältä pojalle.”

Nikarin moderni täyspuu pöytäryhmä industrial henkisessä tilassa

Kuva: Nikari

Esimerkkeinä Johanna Vuorio kertoo Nikarin pyrkivän minimoimaan jätteen synnyn kaikissa prosesseissa ja käyttävän vihreää energiaa valmistuksessa ja rahtiyrityksiä, jotka edistävät matalapäästöisiä kuljetustapoja ja kompensoivat kuljetuksensa. Omistamme metsäpuistoa, suojelemme rauhoitettua ikimetsää ja tuemme lahjoituksin globaalien metsien monimuotoisuutta. Tässä asiassa ei voi olla koskaan valmis, ja kehitämmekin jatkuvasti toimintaamme vastuullisuuden saralla, Vuorio kertoo. 

Käytämme eurooppalaista puuta mm. Suomesta, Ruotsista ja Saksasta. PEFC-sertifikaatti meillä on ollut reilut pari vuotta. Sertifikaatin merkitys on erityisesti julkitilaprojekteissa tärkeä, kun asiakkaamme tarvitsee auditoitua ja kansainvälisesti toimivaa todistusta puun alkuperän seurannasta.  

Erityisesti vientimyynnissä on hyvä olla kansainvälisesti vertailukelpoisia sertifikaatteja todistamassa käytetyn puun alkuperästä. Ympäristömerkkien merkitys on kasvanut viime vuosina selvästi (Vuorio)  

Group 12 Created with Sketch.