Konfliktipuu

Kansainvälisen PEFC:n johtokunta on 4. maaliskuuta linjannut, että Venäjältä ja Valko-Venäjältä peräisin oleva puu ja puuperäiset materiaalit ovat konfliktipuuta. Yritysten tulee päivittää PEFC-vaatimusten edellyttämät riskiarviointinsa ja pidättyä niiden myötä konfliktipuun vastaanottamisesta. Alkuperäsertifikaatin piiriin ennen 2. maaliskuuta tulleen puun käyttöön PEFC:n päätös ei vaikuta.  

Linjauksella huolehditaan PEFC-tuotteiden vastuullisuudesta muuttuneessa kansainvälisessä tilanteessa, ja siitä, että PEFC-sertifioidut tuotteet eivät sisällä jatkossakaan puuta kiistanalaisista lähteistä. Kansainvälisen PEFC:n päätös varmistaa PEFC:n alkuperäsertifioinnin (chain of custody) vaatimusten yhtenäisen toteutuksen kaikkialla.  

Nyt tehty PEFC:n linjaus konfliktipuusta on voimassa aluksi kuusi kuukautta. PEFC tekee tarvittaessa uusia päätöksiä ja viestii linjausten käytäntöön soveltamisesta. 

Päätöksellään PEFC tukee YK:n yleiskokouksen päätöslauselmaa (2.3.2022) hyökkäyksestä Ukrainaa vastaan, jossa vaaditaan Venäjää ja Valko-Venäjää lopettamaan laiton voimankäyttö ja vetäytymään välittömästi. Kansainvälinen PEFC-järjestö on tarjonnut apuaan Ukrainan PEFC-organisaatiolle. PEFC Suomi ja muut kansalliset jäsenorganisaatiot ovat ilmaisseet tukensa sisarorganisaatiolleen Ukrainassa. 

Maailmanlaajuisesti PEFC:n alkuperäsertifiointijärjestelmän piirissä on yli 20 000 yritystä ja niiden tuotantolaitokset yhteensä yli 70 maassa. Valtaosa Suomeen tuotavasta puusta on PEFC-alkuperäsertifioinnin piirissä. Suomen metsistä yli 90 % on PEFC-sertifioitu.

Konfliktipuu usein kysytyt kysymykset

 

Lisätietoja: 
PEFC Councilin tiedote (4.3.2022)
PEFC Council FAQ
Tatu Liimatainen, pääsihteeri, puh. 044 237 9693, tatu.liimatainen(at)pefc.fi
PEFC Suomi – Suomen Metsäsertifiointi ry 

 

Group 12 Created with Sketch.