Kokonaisvaltainen tuotantoketjun hallinta osana Honkatalon menestystä 

16.3.2022

Honkatalot-perheyrityksen juuret ovat sahateollisuudessa 1900-luvun alussa. Yrityksen talotehdas sijaitsee Töysässä ja oma saha Lehtimäellä. Talotehtaan sijainti on ihanteellinen raaka-aineen kannalta: Keski-Suomen havumetsävyöhyke ja laadukas raaka-aine löytyvät tuotantolaitoksen läheltä. ”Hallitsemme koko tuotantoketjun tukeista valmiisiin taloihin saakka. Teemme yhteistyötä metsänhoitoyhdistysten kanssa ja puuraaka-aine tulee PEFC-sertifioiduista metsistä Keski-Suomesta eli kuljetusmatka on lyhyt. Käyttämämme puuaines on 95 % kuusta, jonkin verran mäntyä. Kuusen kysyntä alkoi Saksasta, missä se on haluttu talomateriaali. Laadukas kuusi kasvaa lähellä – tarvitsemme isoja tukkeja, joita ei löydy pohjoisempana. Täällä Keski-Suomessa ilmasto ei ole niin kylmä ja kuusi kasvaa ihanteellisesti ja tasaisesti”, kertoo markkinointijohtaja Katariina Vainionpää Honkataloilta.


Ratkaisuilla ja materiaaleilla on merkitystä ihmisille 

”Honkatalot-kodeissa kaikki tähtää yhteen päämäärään: tahdomme valmistaa markkinoiden laadukkaimpia taloja. Kaiken lähtökohta on tarkkaan valittu raaka-aine, suomalainen puu, jota käsittelemme yli sadan vuoden kokemuksella”, Vainionpää kertoo. 

 Talot ovat uniikkeja, sillä jokainen suunnitellaan tontin ja asukkaiden tarpeiden mukaan. Valmiit talomallit toimivat ideapankkina, joiden pohjalta voi suunnitella itselle parhaiten sopivan ratkaisun. ”Olemme arkkitehdin 3D-tulostin, hirsi taipuu moneen”, sanoo Katariina Vainionpää. 

”Missiomme New world luxury tarkoittaa kokonaisuutta – tuotteissa yhdistyy huipputekniikka ja design vastuullisiin arvoihin. Asukkaille tuotetaan terveellisempää ja pitempää elämää puutaloissa. Kosteana aikana hirsi varastoi ja kuivana aikana luovuttaa kosteutta – näin sisäilman kosteus pysyy optimaalisena.” 

PEFC sertifioitu Honkatalot projekti Suominen

Vastuullisuus New world Luxuryssa 

Vastuullisuus toiminnassa näkyy paitsi uusiutuvan raaka-aineen käytössä, myös kestävän alkuperän varmentamisessa. Honkatalojen käyttämä puu on PEFC-sertifioitua kotimaista puuta lähiseudulta. Ekopuutalossa Honkatalot käyttää eristeenä muovin sijasta paperia ja kierrätettyä puukuitueristettä.  Tuotantolaitokset on pitkään lämmitetty tuotannosta yli jääneellä puumateriaalilla, jota jää oman käytön jälkeen myös myytäväksi. Tavoitteena on mahdollisimman pieni hiilijalanjälki. 

Kansainväliset talomarkkinat 

Honkatalot on Suomessa käytetty tuotemerkki, ja Polar Life Haus -tuotemerkkiä käytetään vientimarkkinoilla. Perinteisesti yli puolet tuotannosta on mennyt vientiin, mutta viime vuosina kotimainen kysyntä on kasvanut voimakkaasti ja viennin osuus on pienentynyt. Saksa on tärkein vientimaa, ja taloja menee myös Ranskaan, Norjaan ja jopa Mongoliaan. Talot myydään suoraan loppuasiakkaalle. ”PEFC-sertifiointi on Suomessa itsestään selvää, ja vientimarkkinoilla tärkeää viestittäessä puun kestävästä alkuperästä”, kertoo Katariina Vainionpää.

 

Group 12 Created with Sketch.