Kohti kestävämpää toimintaa

19.9.2023

 

Kestävyyskysymykset ja vastuullisuus kiinnostavat yrityksiä, myös pakkausalalla.  PEFC Suomi keskusteli Jaakkoo-Taara Oy:n toimitusjohtajan Thomas Brusilan, tuotantopäällikkö Seppo Salmisen ja laatupäällikkö Oskari Vuorion kanssa vastuullisuuden merkityksestä Jaakkoo-Taarassa. Jaakkoo-Taara on vuonna 1935 perustettu, pääasiassa lääke- ja elintarviketeollisuudelle pakkauksia valmistava yritys, joka työllistää yli 100 henkilöä Turussa.

Thomas Brusila, Jaakoo-Taara Oy:n toimitusjohtaja

Oletteko asettaneet kestävyystavoitteita ja miten aiotte saavuttaa ne?

”Asetimme vuonna 2020 ympäristövastuun tärkeimmäksi tavoitteeksi pienentää hiilijalanjälkeämme 60 %:lla vuoteen 2025 mennessä ja näyttää siltä, että tulemme saavuttamaan tavoitteemme etuajassa. Kuitupohjaisten materiaalien käyttöä pakkauksissa tukee sen uusiutuvuus ja kierrätettävyys esim. verrattuna muovimateriaaleihin, jotka on tuotettu pääsääntöisesti uusiutumattomista lähteistä. Tämän takia koen henkilökohtaisestikin työskenteleväni vastuullisemman ja ympäristön kannalta kestävämmän tulevaisuuden puolesta”, Thomas Brusila kertoo

”Pyrimme edistämään kuitupohjaisten pakkausratkaisujen käyttöä sekä edistämään yrityksemme hiilijalanjälkeä pienentäviä toimia, jotta pakkausten ympäristövaikutuksia edelleen parannetaan. Hyvin ja vastuullisesti pakatut tuotteet vähentävät hävikkiä, mikä on ympäristön kannalta se kaikkein paras vaihtoehto. Meille on tärkeää, että kaikki tuotannon raaka-aineet on hankittu kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja että esim. kuituraaka-aineiden valmistuksessa on käytetty vain tunnetuista lähteistä tai sertifioiduista metsistä hankittua puuraaka-ainetta.”

Miten näette sertifioinnin roolin puupohjaisten tuotteiden käytössä?

”Alallamme kaikki yritykset aivan pienimpiä lukuun ottamatta ovat sertifioineet toimintansa Pohjoismaissa”, kertoo Thomas Brusila. Jaakkoo-Taara on PEFC-sertifioitu vuodesta 2013.

” PEFC-sertifioinnilla ja käyttämällä PEFC-materiaalia tuotannossamme kerromme olevamme yritys, jolle ympäristöasiat merkitsevät paljon. Pidämme PEFC:tä myös käytännönläheisenä järjestelmänä yrityksen kannalta ja PEFC-sertifioidun materiaalin saatavuus on hyvä.”

Mitkä ovat asiakkaiden odotukset?

”Vastuullisuus on tärkeää kaikille asiakkaillemme, varsinkin kuluttajatuotteissa. Jatkuva keskustelu ja kommunikointi yrityksen kaikilla tasoilla auttaa meitä ymmärtämään asiakastarpeita sekä löytämään pakkausratkaisut, jotka soveltuvat parhaiten asiakkaillemme. Asiakkaat lähestyvät vastuullisuutta kokonaisuutena ja odottavat myös pakkausmateriaalien olevan vastuullisista lähteistä. Sertifiointi on tässä hyvä keino, sillä asiakkaalla ei ole mahdollisuutta tarkistaa koko ketjua metsästä valmiiseen pakkaukseen”, kertoo hankinnoista vastaava Seppo Salminen.

Miten näette pakkausalan kehittyvän tulevaisuudessa?

”EU-lainsäädäntö kierrätettävyydestä voi vaikuttaa merkittävästi kuitumateriaalien ja muovipakkausten käyttöön tulevaisuuteen. Uskon kuitenkin, että uusituvista materiaaleista valmistettujen kuitupakkausten kysyntä tulee jatkuvasti lisääntymään. Onnistuneita esimerkkejä on kokonaan muovisten tuotteiden korvaamisesta kartonkisilla, joissa muovin määrää on onnistuttu vähentämään hyvin pieneksi ja käytetty vain sisäpinnan päällysteenä.  Muovin määrän vähentämin sekä korvaaminen kuitupohjaisilla pakkauksilla sekä hiilijalanjäljen pienentäminen koskettavat koko pakkausalaa”, kertoo Oskari Vuorio.

Mikä teitä motivoi kestävyyden edistämisessä?

”Koemme, että meillä on yrityksenä ja osana tuotantoketjua velvollisuus tehdä osuutemme pyrkimyksissä ympäristön kannalta kestävämpään toimintaan”, Thomas Brusila toteaa.

Kiinnostaako kestävät pakkausratkaisut? Pohjoismaiden PEFC-organisaatiot Suomesta, Ruotsista ja Norjasta aloittavat syksyllä 2023 yhteisen pakkausalan kampanjan, jossa yritysten ja muiden sidosryhmien edustajat kertovat pakkausalan muutoksista ja tulevaisuudesta sekä PEFC-sertifioidun puun roolista pakkausalalla. Puheenvuorot kootaan englanniksi yhteiselle kampanjasivustolle packaging.pefcnordic.org. Vuoden 2024 alkupuolella pakkauskampanja jatkuu webinaarissa, jonne voi alustavasti jo ilmoittautua Nordic-sivustolla.

Group 12 Created with Sketch.