Joulukuuset kutsuvat yhteisen tekemisen äärelle

2.12.2016

img_3132Joulukuuset kannetaan aatoksi monen kodin keskipisteeksi luomaan juhlan tuntua. Jo tätä ennen kuuset pääsevät paraatipaikalle myös monen kaupungin keskustassa.

Vapaaehtoisten ryhmät koristelevat Kansallismuseon joulukuusimetsän toiveilla   

Helsingin Kansallismuseon joulukuusimetsän koristelusta vastaavat kymmenet vapaaehtoisten ryhmät. Joulukuusten myötä otetaan varaslähtö Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen. Koristelijoiden tehtävänä on miettiä odotuksia ja toiveita alkavalle vuodelle – millainen on toiveiden Suomi?

Kansallismuseon työpajaohjaaja Ulla Kostiainen kertoo kolmatta kertaa järjestettävän kuusimetsän saaneen hyvää palautetta kaupunkilaisilta: “Keskeisellä paikalla sijaitseva metsä luo joulun tuntua koko kuukauden ajan. Tänä vuonna halusimme painottaa koristelussa ekologisuutta muoviroskan välttämiseksi. Tämä on hyvä tapa opettaa myös esimerkiksi lapsille, mitä kestävyys tarkoittaa käytännössä. Lisäksi Suomen itsenäisyyden juhlavuosi näkyy koristeiden teemassa vahvasti – koristeiden viesteissä otetaan kantaa muun muassa sananvapauden ja ihmisoikeuksien puolesta.”

Keravalta saakka kuusimetsää koristelemaan ovat saapuneet Kurkelan koulun 2-luokkalaiset. Luokanopettajat Milla Toivanen ja Sanna Nyyssölä kiittelevät metsän toteutusta, joka luo koululaisille mahdollisuuden kokoontua jouluisen yhdessä tekemisen äärelle. Ryhmän koristelemassa puussa riippuvat iloisen väriset, kierrätetyistä maitopurkeista tehdyt linnunpöntöt. Kuusen nimikin on osuva – Suomi, meidän pesämme.

Kansallismuseon joulukuusimetsän avajaiset pidetään 2.12., klo 16. Lisätietoa tapahtumasta löytyy täältä. Kuuset ovat ihasteltavina aina loppiaiseen 6.1. saakka.

img_3109_

Porvoossa avataan joulukausi – kahdesti

img_2977Porvoossa virittäydytään joulun tunnelmaan peräti kaksilla joulukauden avajaisilla ja kahden joulukuusen voimin. Kuusista toinen seisoo kaupungintalon edustalla ja toinen Raatihuoneentorin laidalla. ”Joulukuuselle on monia vaatimuksia ja sopivia puita laitetaan merkille pitkin vuotta”, kertoo metsätalousinsinööri Tommi Laakkonen Porvoon kaupungilta. ”Kuusen on oltava tarpeeksi tuuhea ja symmetrinen, mutta ei kuitenkaan liian pitkä tai paksutyvinen. Lisäksi virallisille kuusille täytyy olla katsottuna myös varakuuset. Kuusien tulee olla myös olla helposti kuljetettavissa – siltikin tämän vuotinen operaatio suoritettiin peräti kymmenen hengen voimin pitkin Vanhan Porvoon kapeita kujia.”

Porvoon joulukuuset ovat peräisin kaupungin PEFC-sertifioiduista metsistä Päiväkummusta. ”Porvoon kaupungin metsät kuuluvat alueellisen PEFC-ryhmäsertifioinnin piiriin, sillä kaupungin metsänhoidon täytyy olla kestävää”, tiivistää Laakkonen kaupungin metsänhoidon periaatteita. Kestävyyttä pyritään edistämään myös metsien monilla käyttötavoilla – kaupungin metsänhoidon yksi tarkoitus on tukea kaupunkilaisten virkistäytymistä.

Monimuotoinen metsä tarjoaa kuuset ja suunnistusmaastot

Tyytyväisiä Porvoon metsien käyttäjiä löytyy esimerkiksi suunnistajista. ”Porvoon metsät ovat vaihtelevia, monimuotoisia ja mahdollistavat erilaiset suunnistuskuviot. Metsien tuttuus ja saavutettavuus ovat harrastusnäkökulmasta myös tärkeitä”, kiittelee vuoden 2016 suunnistusseuraksi valitun OK Trianin puheenjohtaja Jari Johansson. ”Suunnistuskilpailuiden maastokartat valmistellaan jopa vuosi etukäteen. Tällöin kaupunki pidättäytyy muutosten tekemisestä maastoon siihen saakka, kunnes kilpailut ovat ohitse”, havainnollistaa Johansson lajille tärkeitä metsänhoidossa huomioitavia toimenpiteitä.

Yhteistyö toimii kumpaankin suuntaan – myös suunnistajat varmistavat, että maasto jää heidän jäljiltään moitteettomaan kuntoon. ”Haluamme osaltamme huolehtia metsien kestävyydestä, jotta harrastamisellemme säilyy hyvät puitteet myös tulevaisuudessa,” korostaa Johansson (kuvassa oikealla).

img_2992

Group 12 Created with Sketch.