Historian suurin Jukolan viesti kisataan PEFC-metsissä

24.5.2018

Suunnistustapahtuma Jukolan viestiin on alle kuukausi aikaa. Toukokuun lopussa päättyvä ilmoittautuminen on vetänyt vauhdikkaasti ja jo nyt on varmaa, että maailman suurin viestisuunnistustapahtuma rikkoo osallistujaennätyksensä tänä kesänä. Paikalle odotetaan jopa 50 000 suunnistajaa ja suunnistuksen ystävää, jotka pääsevät kokemaan PEFC-sertifioidun metsän tarjoamat mahdollisuudet virkistäytymiseen.

Tämän vuoden kilpailumaaston erityispiirteenä on suppien runsas määrä. Supat ovat harjualueilla sijaitsevia, jääkauden sulamislohkareiden synnyttämiä pyöreitä kuoppia, jotka voivat olla jopa kymmeniä metrejä syviä ja leveitä. ”Etenkin aloittelevalle suunnistajalle suppamaasto voi olla haastava, ja kokeneemmillekin hämärässä, sillä korkeuskäyrät menevät helposti sekaisin,” arvioi maastoa PEFC-joukkueen kapteeni Stefan Borgman. ”Toinen maastoa määrittävä tekijä on sen polkurikkaus, mikä helpottaa juoksemista, mutta myös eksymistä, jos vauhdin huumassa kartanluku herpaantuu.”

PEFC-joukkue taistelee sisulla maaliin

Myös PEFC-joukkueessa valmistaudutaan lähestyvään koitokseen. ”Seitsemän joukkueemme jäsentä treenaavat kaikki tahoillaan – toiset useamman kerran viikossa esimerkiksi iltarasteilla ja maastossa, toiset luottavat enemmän peruskuntoon,” nauraa Borgman paljastamatta kumpaan ryhmään itse kuuluu. ”Tahti tiivistyy kesäkuuta kohden mentäessä ja suunnitelmissa on myös yhteistreenejä.”

PEFC-joukkueen taustat ovat moninaiset, mukana on niin metsä- ja talousalan kuin musiikkialan ammattilaisia, ja ehditäänpä vielä ennen Jukolaa juhlistamaan yhtä tuoretta ylioppilastakin. Joukkueen juoksujärjestys on vakiintunut jo aikaisempina vuosina ja toimivaksi todetusta pidetään kiinni: ”Minä juoksen pimeimmän, eli 2. osuuden, jossa aiemmasta suunnistustaustasta on hyötyä. Kovakuntoisin meistä juoksee pisimmän osuuden, mikä on noin 15 kilometriä. Lyhemmät osuudet on jaettu jäsenille, joilla on vähemmän suunnistustaustaa,” avaa Borgman juoksujärjestystä.

Mitä viime hetken ohjeita Borgman antaisi Jukolaan osallistujille? ”Ei liikaa harjoitusta juuri ennen koitosta, jotta ehtii palautua, sekä riittävästi unta ja lepoa! Suorituksen aikana kannattaa keskittyä kartan lukuun ja hiljentää hieman vauhtia, ennemmin kuin toisin päin – malttia on valttia! Muista ei pidä välittää, vaan keskittyä omaan suoritukseen.”

PEFC-joukkueen vahvuus on periksiantamattomuus. ”Sisu on meillä selkäytimessä, periksi ei anneta ja maaliin pyritään. Esimerkiksi väsymys ei ole riittävä syy keskeyttää kisaa,” kuvaa Stefan Borgman joukkueen henkeä. Joukkueen jäsenet vasemmalta oikealle Christa, Stefan, Mikaela, Cecilia, Ingemar, Patricia ja Christian Borgman.

Hollolassa juostaan jo 70. Jukolan viesti

Maailman suurin viestisuunnistustapahtuma järjestetään Lahden ja Hollolan alueella 16.-17.6. Tapahtumakeskus sijaitsee Hälvälän entisellä lentokentällä, joka on palvellut samassa tehtävässä Jukolan viestissä myös vuosina 1951 ja 1987. Suomen Suunnistusliitto ja PEFC Suomi kertovat kestävästi metsässä liikkumisesta pisteellään tapahtuman aikana.

Nähdään Jukolassa!

Suunnistamisen lisäksi PEFC-joukkue viihtyy metsässä mm. metsänhoidon merkeissä. Kuvassa osa joukkueesta istuttamassa kuusentaimia PEFC-metsään Sipoossa.

Taustakuva: Suomen Suunnistusliitto

Group 12 Created with Sketch.